Leto plné festivalov | Colours of Ostrava, Grape

Článok trošku z iného súdka a netýka sa vôbec kníh, ale povedala som si, že možno niekoho zaujme, ak niekedy v budúcnosti rozmýšľa nad tým, že by navštívil jeden z týchto dvoch festivalov. Najskôr napíšem niečo o každom jednom festivale, možno jeho plusy a mínusy, čo sa mne páčilo/nepáčilo, nejaké postrehy, a nakoniec ich porovnám - hoci sú oba úplne rozdielne ale tak pokúsim sa. 



Colours of Ostrava bol mojím vôbec prvým festivalom, ktorý som kedy navštívila. A rovno 4-dňový. A áno, bola to výzva. Samotná cesta nám trvala niekoľko veľmi dlhých a vyčerpávajúcich hodín a nevyhli sme sa ani meškajúcim vlakom, ale našťastie meškal iba ten zo Žiliny do Ostravy, keď sme sa vlastne neponáhlali. 
Po príchode do Ostravy, o deň skôr pred otvorením festivalu, sme si boli pre festivalové pásky a vybrali sme sa hladať stanové mestečko, ktoré bolo mimo areálu (a na opačnom konci mesta). "Ubytovali" (postavili sme stan) sme sa v stanovom mestečku a následne sme sa vybrali trochu sa prejsť po Ostrave a hlavne sa najesť. Po vyčerpávajúcej prvej noci v stane (katastrofa), prišiel konečne vytúžený deň a festival sa začal. 

Samotný areál bol nádherný - obrovský a plný rôznych zákutí s úžasnými umeleckými inštaláciami. Takisto, množstvo rôznych prednášok na rôzne témy - kopa rôznych atrakcii pomimo, stánkov s jedlom, stageov...
Festival otváral svojím koncertom Billy Barman, na druhom najväčšom stagei vrámci areálu. Vypočuli sme si iba chvíľu a utekali sme si nájsť dobrý flek na oficiálne otvorenie festivalu a prvý koncert na hlavnom stagei - Birdy. Samotné otvorenie bolo úžasné - viď napr. môj osobný instagram a fotky tu v článku. 

Po Birdy sme sa presunuli trošku dopredu, aby sme získali čo najlepší flek. Druhý koncert bol Alt-J, ktorý síce hral ako-tak fajn hudbu, ale pripadalo mi, ako keby hrali hodinu iba tú istú pesničku. Neurobili žiadnu show, iba stáli na mieste a bolo. Postupne sa ale zvečernievalo, ľudia sa začínali tlačiť čoraz viac a mohli sme zabudnúť, že si na tú hodinku a štvrť -
čo bola prestávka na prestavbu pódia- sadneme na zem (udupali nás, keby sa o to pokúsime). A tak, hoci nás nohy po celodennom chodení boleli, vydržali sme to a konečne sme sa dostali vytúženého koncertu Imagine Dragons. 
Zaujímavosť: Koncert na Colours of Ostrava sa odohrával na deň presne rok a pól po koncerte v Bratislave ♥. 
Ak to neviete, Imagine Dragons spravili najlepšiu show ever, bolo to presne to, čo by ste čakali od poriadnej kapely na koncerte, kde bolo možno okolo 50tisíc ľudí (nezverejňujú presný počet). Dan si koncert nesmierne užíval, dokonca nechal, aby tí čo majú na starosti kameru si vybrali jedného diváka a toho potom zavolal na pódium, kde mal tancovať. Alebo sa napr. hodil do hladiska a my sme ho niesli na rukách. Bolo to proste úplná pecka. Zaspievali najväčšie hity, nezabudli ani na tie najnovšie z najnovšieho albumu a celkovo, užili sme si to.
Druhá noc v stane bola oveľa lepšia ako prvá - boli sme tak unavené, že nám bolo jedno ako a kde spíme, hlavná vec, že spíme. 
Ďalšie tri dni sa niesli v oveľa pokojnejšom tempe, a síce sa nevyrovnali tomu prvému, stále boli skvelé - či už prednášky, alebo napr. aj rozhovor s LP, ktorá bola neskutočne milá a vtipná - a organizátori ukázali, ako dokážu už aj do aj tak natrepanej malej sály vtrepať čo najviac ľudí - ale páčilo sa mi, že ľudia sa sami od seba potlačili, len aby sa nás čo najviac vošlo. 
Ostatné koncerty boli skvelé, či už sa jednalo o myslím-že-írskych huslistov, ktorí to mega roztočili alebo o takého speváka, ktorého meno si nepamätám, ale tiež bol absolútna pecka. 



Zhruba o mesiac po Colours of Ostrava som sa vybrala na ďalší festival (a znova dobrovľne do stanu). Tentokrát to bol ale iba dvojdňový festival, ktorý sa odohrával na letisku v Piešťaňoch. Tradične má Grape smolu na počasie, kedy im tam vždy minimálne prší, niekedy sú aj búrky. A vzhľadom na to, aká búrka sa tadeto prehnala deň pred festivalom, som si myslela, že to tento rok bude v pohode (hahaha, nebolo). 
Vďaka dobrým ľuďom sme nemuseli stáť radu na vstup do areálu dvakrát - totižto, my sme si s kamarátkou nevšimli veľký nápis Pásky a rovno sme sa postavili do rady na vstup do areálu. Ale našťastie, sme boli upozornené prístojacími a nestáli sme zbytočne. 
Po postavený stanu sme si prešli celý areál, dali sme si pivo a asi trikrát sme znovu prešli areál, kým sme našli tú stenu, s ktorou sa fotí každý jeden človek čo je na grape - prešli sme okolo nej trikrát, len z inej strany. 
Takisto, veľkým plusom boli "neoficiálne" koncerty na Židla stage, kde ako prvý vystúpil unplugged Billy Barman - a bolo to také
príjemné prekvapenie. Samozrejme, nemohli sme si nechať ujsť najväčšie koncerty, od Cigarettes After Sex, Aurora (kde sme boli v prvom rade), z ktorej sme ale odišli skôr lebo predsa len Tom Odell je Tom Odell a chceli sme byť na dobrom mieste na jeho koncerte. Vyzeralo to, že nás aj búrky obídu a všetko bude v pohode. Síce trochu začalo po začiatku koncertu pršať, všetko sa to dalo prežiť, mali sme pršiplášte...Následne ale začal mega lejak, a vtedy Tom skočil dole a mokol s nami. To bolo také zlaté. Trochu som sa bála jeho koncertu, že bude stále iba za klavírom, ale naopak - spravil neskutočnú show - skákal po hladisku, dokonca vyliezol na klavír...celkovo, tá energia čo dával publiku bolo neskutočné. Lenže, búrka prišla a koncert v polovici zrušili - a hoci po hodine festival znovu pokračoval (aj napriek pretrvávajúcim, silnejším búrkam), Tom Odell už nepokračoval. 
Druhý deň, vzhľadom na to, že sme moc nenaspali - lebo boli samé búrky, celú noc- sme si ráno pozreli rozprávku. Potom sme sa vybrali na vystúpenie Sľuku - to bolo naozaj skvelé, celkovo, ako to mali vymyslené - vyrozprávali príbeh stvorenia sveta podľa Biblie, ale pridali tam aj nejaké fóriky (Ain a Kábel, teda Kain a Ábel) a tak. Potom sme sa vybrali na Silné reči, kde bolo neskutočne ľudí, ale my sme si ešte našli miesto a hoci niektorí boli dosť takí o ničom, väčšina z nich bola naozaj skvelá a dobre sme sa zabavili a zasmiali sa. Neskôr sme si išli vystáť Seafret, kde sme sa tiež dostali do úplne prvého radu - a bolo vidieť na nich, akí sú skromní a ako si oni tiež samotní festival užívali. Z nich išla tiež neskutočná energia, boli obaja takí zlatí a roztomilý. A spieval úžasne. A potom sme si už iba užívali koncerty aj z tých zadnejších radov, najskôr The Naked and Famous, potom Billy Barman, Two Door Cinema Club a tak. 
Poslednú noc bola riadna zima aspoň mne, ale prežili sme a ani sme nevedeli ako, ale balili sme stan a išli sme domov. 


Porovnanie: 
Stanové mestečko 
- poloha: Grape Festival - vrámci areálu, čokoľvek sme si mohli ísť naspäť zobrať do stanu, nemuseli sme mať všetko pri sebe 
-"Miesto na oddych": Colours of Ostrava - vzhľadom na to, že bolo mimo areálu, nebol tam taký hluk ako na Grape. Aj keď, som nečakala, že to tam bude také mŕtve. 
Kyvadlová doprava
Grape mal. Z areálu na stanicu, zo stanici do areálu. 
Colours nemal. A to bolo najhoršie, predstavste si, 3-4 hodiny nad ránom, vy unavení aleže neskutočne, v meste kde sa nevyznáte, nepoznáte to tam a teraz by ste mali šlapať 4km (či koľko to bolo) do stanového mestečka. Ako áno, chodili električky nejaké, ale nič čo by išlo priamo, samé s prestupmi a ani to nebolo úplne pri areály - stále sme aspoň ten 1km museli šlapať. 
Koncerty
Všade dobre, všade super. Všade dobrá atmosféra, či už tam bolo 20tisíc ľudí alebo 55tisíc ľudí. 
Počasie
Colours of Ostrava - síce nám pršalo jeden-dva dni, ale nič, čo by sme nezvládli (síce sa mi dva pršiplášte roztrhali a musela som si kúpiť ďalší...). Na Grape bolo neskutočné množstvo búriek a druhú noc aj zima. Ale to je prekliatie Grapeu. 
Areál
Každý mal svoje plus aj svoje mínus. Na Colours sa mi páčilo, že malo viacero stageov vonku, kde sa lepšie dýchalo. A Grape mal plus aj v tom, že medzi vedľajšími koncertami a tým na hlavným stageom, bola aspoň 5min pauza na presun - tým pádom som neprišla o takú časť koncertu ako na Colours, keď som sa premiestňovala. 
Jedlo 
Všade dobre. 
Nápoje
Na Colours mi to prišlo lepšie vyriešené čo sa týka aj samotnej ponuky nápojov - všade boli stánky, kde sme zohnali pivo, kofolu, čokoľvek. A nestalo sa, aby za tie celé 4 dni došlo či už pivo alebo kofola. A takisto, pohár mal uško na zavesenie - či už o "opasok" alebo o vačok a tak. 
Na Grape bolo umenie nájsť stánko s čapovanom kofolou (a my sme ho ani nenašli). A takisto, aj pivo im došlo v druhý deň. A poháre nemali uško. 


Myslím, že to by asi stačilo. Rozhodne to boli oba zážitky na celý život a viem, že ich len tak nezabudnem, hoci mali všetci nejaké plus aj mínus, bol to veľmi pozitívny zážitok a možno niekedy v budúcnosti sa nechám nahovoriť aj na nejaký iný festival (alebo si nejaký zopakujem).

Boli ste cez leto na nejakom festivale? Vaše pocity, dojmy? Kto bol takým najväčšám headlinerom? 

0 Komentáre