Erin Watt ~ When it's real

Názov: When It's Real
Autorky: Erin Watt
Séria: -
Žáner: YA, Contemporary
Počet strán: 413
Hodnotenia na GR: 4,06*/6 676 hlasov



Anotácia: Meet Oakley Ford-teen celebrity, renowned pop star, child of famous movie stars, hottie with millions of fangirls… and restless troublemaker. On the surface he has it all, but with his home life disintegrating, his music well suddenly running dry, and the tabloids having a field day over his outrageous exploits, Oakley's team decides it's time for an intervention. The result: an image overhaul, complete with a fake girlfriend meant to show the world he's settled down.

Enter seventeen-year-old Vaughn Bennett-devoted sister, part-time waitress, the definition of "normal." Under ordinary circumstances she'd never have taken this gig, but with her family strapped for cash, she doesn't have much of a choice. And for the money Oakley's team is paying her, she figures she can put up with outlandish Hollywood parties and a team of publicists watching her every move. So what if she thinks Oakley's a shallow, self-centered jerk? It's not like they're going to fall for each other in real life…right?

"The good ones put your character to the flame
 and burn away all the rest of the shit 
until you come out a better you.

Presne viem čo si myslíte. Takýchto kníh tu už bolo a takýchto kníh tu bude. A áno, je to neskutočne "originálny" námet, kedy musí spevák predstierať, že je vo vážnom vzťahu s niekym, aby si napravil imidž. Ale predsa len, pri týchto dvoch autorkách si poviete, že tej knihe musíte dať šancu - Paper Princess bolo super, a hoci Broken Prince už až tak nie, po kladnej recenzii od Neliss (link) som sa rozhodla jej aj ja dať šancu - veď naozaj som bola na ňu zvedavá, len som sa nevedela odhodlať.

"There aren't any cameras here. 
This isn't for show.
This is real and as awful and as wonderful as it gets."

Erin Watt sú dve autorky, ktoré spolu píšu - a teda, píše sa im spolu naozaj skvele. Ich knihy sú istým spôsobom výnimočne a ich knihy sú strašne dobre čitateľne - a hoci, námet je obyčajný v tomto prípade, autorky to aj tak zobrali (pre nich už typicky) netypicky, originálne.
Kniha je písaná z dvoch uhľov pohladu - jeho a jej, vďaka čomu sa naozaj lepšie vžijete do daných postáv a niektoré veci sú tak osobnejšie a viac aj dané postavy spoznáte, keďže poznáte aj ich myšlienky, postoje a názory.
Vaughn, obyčajné dievča, s už-tak-typicky-klišoidnými-mŕtvymi-rodičmi zmaturovala skôr, aby mohla pomôcť sestre so staraním sa o jej dvoch mladších súrodencov, dvojičky. A áno, aj ja som najskôr gúľala očami, že zasa tá tragická minulosť, ale autorky to moc nerozpytvávali, proste to bolo niečo čo formovalo charakter Vaughn - či už v tom zmysle, že musela skôr zomrieť alebo takisto aj v jej skutkoch (a mŕtvi rodičia neboli iba prostriedok toho, aby mala hlavná hrdinka nekontrovateľnú volnosť).
Oak bol taký typický chalan, ktorý vyrastal v prostredí slávnych ľudí a sám sa stal slávnym v celkom mladom veku - a autorky toto presne zachytili - ako to naňho vplývalo a aký mal aj vďaka tomu charakter. A hoci už vydal dva albumy, stále má svoje sny - sníva, že mu King vydá album. A to bolo
podľa mňa úplne super - že hoci už bol veľká hviezda, stále mal aj on svoje sny. Ale napriek tomu, nebol skromný, a to sa mi páčilo, že to autorky zachytili - správal sa ako typická hviezdička, ktorá by najradšej chcela všetko hneď a nepáčilo sa mu, keď ho King odmietal.
Celkovo, autorky veľmi dobre zachytili prostredie slávnych ľudí, všetkých agentov, manažérov, celý komplikovaný systém, kde je vlastne všetko určené zmluvami, ktoré sa nesmú porušiť, lebo hrozia veľké pokuty. A nie len týmto "zákulisím", ale aj celkovo - prostredím internetu. Autorky do textu zakomponovali tweety, ktoré boli príjemným osviežením do deja a vyzerali ako naozajstné tweety - boli aj pozitívne, aj negatívne.


"You're the one person in my life 
who wants nothing but me and it's terrifying 
and awesome at the same time.
Don't ever leave me. 
I love you. 
You're my heart."


Dejovo nebolo nič prehnané, všetko malo svoj čas a nič sa nestalo zrazu a nebolo uponáhlané. A hlavne ani vzťah nebol uponáhlaný, pekne si prešiel od kamarátsva až po lásku, a takisto to nebolo zbytočne všetko ružové - boli tam aj hádky a nedorozumenia.
Takisto, Vaughn hoci jej platili za to, aby bola jeho priateľkou sa nezmenila - stále to bolo skromné dievča, ktorá si chcela užívať obyčajný život, netúžila po sláve, a takisto hlavne sa chcela postarať o svoju rodinu - pomôcť svojej sestre a zabezpečiť jej bratom čo najlepšiu budúcnosť.
Jedným z najväčších plusov knihy bol aj jej koniec. Totižto, všetky knihy čo som čítala s tým, že je tam predstieraný vzťah aby sa hlavnému hrdinovi napravil imidž, končili vždy rovnako - všetko to vyšlo na povrch, a nakoniec tam bolo nejaké veľké vyznanie a všetci žili šťastne až do smrti. Naopak, autorky sa tomuto otravnému stereotypu vyhli a príbeh ukončili inak. A tak sa mi to páčilo viac.

"Our world is full of filters, Photoshop, and fakes.
 And it's because we want everyone to think we're perfect. 
Problem is, that no one's perfect 
and the nonstop drive to appear that way 
crushes our voices."

Už dlho som nečítala knihu, ktorá by sa čítala s takou ľahkosťou ako práve When it's real od Erin Watt. A práve preto, ak hľadáte knihu, ktorá bude jednoduché čítanie, a pri ktorej čítaní sa odreagujete a vypnete, vtiahne Vás do svojho deja, toto je kniha práve pre Vás. Pre mňa je to rozhodne jedna z najlepších kníh leta a všetkým ju odporúčam.



2 Komentáre

  1. Moc pěkná recenze :) Možná to není nejoriginálnější kniha, ale moc se mi podle tvé recenze líbí :) Kéž by vyšla i u nás :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V češtine možno aj vyjde, vzhľadom na to že u Vás vychádza od autoriek Papierova princezná, čiže možno stačí počkať 😊
      V tom, aký neoriginálny námet to bol, to autorky podali veľmi originálne :)
      Ďakujem

      Odstrániť