Tillie Cole ~ Tisíc chlapčenských bozkov

Názov: Tisíc chlapčenských bozkov
Autorka: Tillie Cole
Séria: -
Žáner: YA, Contemporary
Počet strán:  328
Hodnotenie na GR: 4.3*/ 13 280 hlasov
Názory iných čitateľov: Jaji | Neliss | Adi



Anotácia:  Rune pochádza z Nórska. Má päť rokov a nepáči sa mu, že sa musí s rodičmi presťahovať do Ameriky, kde jeho otec dostal prácu. Po príchode sa však zoznámi s rovesníčkou Poppy a jeho život je hneď ružovejší. Rodí sa medzi nimi hlboká náklonnosť, každú voľnú chvíľu trávia spolu, je z nich nerozlučná dvojica. Poppy však nadovšetko miluje aj svoju babku, ktorá jej pred odchodom na večnosť daruje obyčajný zaváraninový pohár plný papierových srdiečok. Má si na ne zaznamenať tisíc najkrajších bozkov, ktoré raz v živote dostane.
Prejde desať rokov a Rune sa s rodičmi – zasa nerád – vracia do Osla. S Poppy si sľúbia, že budú každý deň v kontakte. Ona sa však zakrátko odmlčí a záhadne kamsi zmizne. Neodpovedá na maily, nedvíha telefón. Čo sa stalo? Oklamala ho? Našla si niekoho iného? Veď sa predsa mali radi! Rune zatrpkne a zanevrie na celý svet. A keď po čase opäť prichádza do Ameriky, dozvedá sa pravdu. Tá sa mu však páčiť nebude...

"Rune," povedala pevným a vážnym tónom, "bývaš vedľa mňa, si Viking a ja jednoducho milujem Vikingov. Myslím, že by sme mali byť najlepšími priateľmi." 

Tillie Cole je vrámci Slovenska a Česka ešte stále celkom neznámou autorkou, i keď ak patríte k tým, čo čítajú v angličtine a preferujete skôr nejaké young-adult alebo new-adult knihy, možno ste sa už s ňou stretli. Ja osobne som najskôr čítala od autorky Sweet home, ktoré sa mi veľmi páčilo, takže jasné že som sa rozhodla dať šancu aj ďalšej knihe z pera autorky. 


"Želám si, aby ľudia vedeli, aké to je každý deň. Prečo musí blízkosť konca spôsobiť, aby sme si užívali každý deň? Prečo musíme čakať, až nám vyprší čas, na to, aby sme si splnili, o čom sme vždy snívali, aj keď sme mali toľko času? Prečo sa nepozeráme na človeka, ktorého milujeme, vždy tak, akoby to bolo naposledy? Ak by sme to tak robili život by bol plný života. Život by bol skutočne a naplno prežitý." 

Poslednú dobu, keď si vyberám, že do akej knihy sa skôr pustím...väčšinou u mňa vyhrá romantická kniha - lebo nebývajú náročné a väčšinou majú taký dej, že sa síce uberajú veľmi predvídateľným smerom ale nevadí vám to. Tillie píše inak. Hoci sa jej knihy radia k romantickým, väčšinou sa uberá nečakaným smerom -myslíte si, že viete čo sa stane, že ste to prekukli a tu aha - a nie je to tak. Príbeh je vďaka tomu dynamický a vôbec nie je nudný. 
Takisto, autorkin nápad so zbieraním bozkov...je to určite veľmi originálny spôsob, ako si zaznamenávať spomienky - a je to taká výnimka oproti klasickému denníku. A hoci teda, toto je hlavný námet knihy, netočí sa to všetko iba o tom, aby hlavná hrdinka Poppy nazbierala čo najviac -a čo najrýchlejšie - tie bozky. Nie, je to veľmi milá úloha, ktorú dostane od svojej babičky. 
Treba ale aj pochváliť preklad, lebo vzhľadom na to, že som knihu čítala aj po anglicky, viem zhruba porovnať ako sa vydaril - a vydaril sa celkom slušne, vyznel väčšinu času prirodzene a nebol silený atď. 

"Život je vzácny, tak veľmi vzácny. Nepremrhaj ani deň."

Postavy, či už Poppy alebo Rune, boli veľmi zaujímavé. Rune, ktorý bol z Nórska (treba spomínať, že zbožňujem Nórsko? A nórštinu? Pozrite si seriál SKAM!) a autorka sa dokonca s ním pohrala tak, že aj vrámci bežnej reči sem tam používal nejaké nórske výrazy. A to bolo super.
Bolo zaujímavé vidieť ako postavy dospievajú keďže kniha zachytáva ich život od detstva až po dospelosť prakticky. Vidíte, ako sa menia a takisto, ako sa z priateľstva stáva láska.
Treba zdôrazniť ale, že príbeh hoci má veľké posolstvo a je nám to vyhadzované na oči skoro na každej strane - že máme žiť na plno - je aj tak trošku až moc romantický a pre neromantické duše uznávam, môže im to liezť na nervy, a preto by som knihu odporučila skôr mladším ročníkom - 13-15ročným, aj keď aj my starší si tam určite vieme nájsť niečo čo nás bude baviť a prečo knihu neodložíme, aj napriek tomu, že zo začiatku vyznieva až moc klišoidne (ale nebojte sa, to sa potom zmení a kniha je super).


Mala som zlomené srdce pre srdce, ktoré som práve zlomila.
Srdce, ktoré som sa stále snažila chrániť.

Aby som to zhrnula, ide leto a ak hľadáte nejakú príjemnú oddychovku práve na letné dni, nenáročný príbeh ale s nádherným posolstvom do života, toto je kniha po ktorej by ste mali siahnuť. :)


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Ikar. 
Knihu si môžete kúpiť napr. TU


0 Komentáre