Patrick Ness ~ My ostatní tu len tak žijeme

Názov: My ostatní tu len tak žijeme
Autor: Patrick Ness
Séria: -
Žáner: YA
Počet strán: 288 
Hodnotenie na GR: 3.77*/24 183hlasov
Názory iných čitateľov: Terezita | Neliss | Naty



Anotácia: Čo ak nepatríš medzi vyvolených? Čo ak nemáš za úlohu bojovať s nemŕtvymi, alebo s duchmi požierajúcimi duše, alebo s čímkoľvek, čo má na svedomí neznáme modré svetlo a všetkých mŕtvych nezávislákov? Možno si aj ty presne ako Mikey, ktorý chce len zmaturovať, ísť na maturitný ples a konečne nabrať odvahu a pozvať dievča na rande, skôr ako niekomu zasa napadne vyhodiť ich školu do vzduchu.
Pretože niekedy sú proste aj dôležitejšie problémy ako tohtotýždňový koniec sveta. Dokonca aj vtedy, ak Mikeyho najlepšieho kamoša pokladajú všetky mačky z okolia za svojho boha.

"Prečo by malo všetko niečo znamenať? Nemáme dosť práce s vlastnými životmi?" 

Patrick Ness je autor, ktorý sa do povedomia českých a slovenských čitateľov dostal najmä vďaka knihe Sedem minút po polnoci (Volaní netvora). Ale, My ostatní tu len tak žijeme je úplne iná kniha, ktorá má so Sedem minút po polnoci spoločného akurát autora. A je trošku zvláštnejšia. 

"Aká je limita z jeden mínus x na druhú lomeno x na štvrtú mínus x, keď sa x blíži k jednotke?" 
"Daktylský hexameter." 

Poznáte to, čítate hociakú dystiopiu, hocijakú fantasy...to je vlastne úplne jedno čo čítate, vždy sa tam nájde osoba, alebo skupinka osôb, ktorí sú tí praví, vyvolení pre záchranu sveta. A o tých ostatných sa nikto nezmieni. A práve o nich je táto kniha. Nie o nezávislákoch, ktorý zachraňujú svet pred nemŕtvymi, pred upírmi a pred bohviečím, nie, táto kniha je o obyčajných teenegerov, ktorí sa tomuto prizerajú a snažia sa žiť svoj obyčajný normálny život akolen to ide, ak je vaše mesto pod útokom nesmrteľních. 
Kniha je všetko možné, no len ťažko by ste ju mohli nazvať neoriginálnou. My ostatní tu len tak žijeme  je kniha o štyroch obyčajných teenegerov, ktorí chcú len jediné - zmaturovať a aby nikto nevyhodil ich školu do vzduchu (predtým ako zmaturujú). A poprtiom riešia tipické problémy dospievajúcich teenegerov, ako napr. kde budú keď sa skončí leto? Ostanú kamarátmi? Ako nazbierať odvahu povedať dievčaťu, ktoré sa mi páči, že sa mi páči? Ale takisto aj tie 'nepopulárne' veci - Matka, ktorá si až tak nevšíma svoje deti, súrodenci, ktorí sú pre seba vzájomnou oporou...
"Dospelí si zasa nesprávne namýšľajú, že strasti a útrapy nie sú pre mladých dôležité, lebo z nich vyrastú. Čo na tom, že vyrastieme? Žijeme v prítomnosti- tu a teraz." 


Na začiatku každej kapitoly sa nachádza krátke zhrnutie, čo by sa dialo, keby sa príbeh odohráva z pohľadu jedného z nezávislákov. A potom znova sledujeme príbeh z pohľadu Mike-a, ktorý vidí všeličo, ale nerieši to viac. Lebo...Je to už pre nich takmer normálne. 
Na príbeh sa pozeráme z pohľadu Mike-a, ktorý za svoj krátky život už zažil všeličo - v jeho meste nezávisláci (alebo ako on a jeho priatelia nazývajú tých vyvolených, ktorí vždy zachránia svet) už parkrát vyhodili školu do vzduchu a zachránili minimálne ich mestečko. 
Celá ich skupinka priateľov bola úplne super. Bolo vidieť, že sa vzájomne podporujú a že majú medzi sebou naozaj super kamarátstvo. Henna, Jered, Mel, Mike majú iba jediný cieľ. Dožiť sa maturity.
Bolo zaujímavé vidieť, ako sa aj vzťahy medzi nimi menili, ako proste dospievali, ako odmietali ísť s 'prúdom' a nechať si len tak povedať, že sa to stalo tak a tak. Bolo super vidieť, ako sa podporovali a snažili sa si vzájomne pomáhať. Či už súrodenci Mel, Mikey a Meredith ale takisto aj ostatní ich priatelia. A tiež aj to, že nikto nebol akýmsi 'vodcom' ich skupinky a nikto nebol 'zbytočným'.

"Čo urobíš keď sa ti splnia sny? Nikto ti to nepovie. Nabádajú ťa, aby si za nimi šiel, ale čo sa stane, keď jeden dohoníš?"
"Užiješ si to. Zo všetkých síl sa vynasnažíš nebyť čurák." 

Patrick Ness a My ostatní tu len tak žijeme  nie je tipická kniha o tipických hrdinoch. Je to kniha o normálnych teenegeroch, ktorými by ste v pohode mohli byť aj vy. Alebo vaši priatelia. Lebo ak by aj našu planétu obsadili mimozemšťania, alebo by nastala zombie apokalypsa, vy a vaši priatelia by ste asi neboli tí, čo budú zachranovať tento svet.
Ak hľadáte nejakú knihu, ktorá je výnimočná práve tým, aká výnimočná nie je, aké sú postavy obyčajné toto je pre Vás tá správna voľba. Je to kniha plná sarkazmu, irónie ale takisto aj myšlienok, pri ktorých sa zamyslíte a poviete si, že asi je v nich nejaká tá pravda ukrytá.


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart. 
Knihu si môžete zakúpiť napr. TU


PS. Patrick Ness bude mať 30.03 (štvrtok) autogramiádu v Bratislave. Ja si ju teda ujsť nenechám. A čo vy? S kým sa tam uvidím? :) 

0 Komentáre