Garth Nix ~ Lirael

Recenzia na Sabriel 
Môže obsahovať spoilery na Sabriel!

Názov: Lirael
Autor: Garth Nix
Séria: Staré kráľovstvo #2
Žáner: Fantasy
Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán: 408
Hodnotenie na GR: 4,28*/75 474 hlasov
Názory iných čitateľov: Moon | Naty | Neliss



Anotácia: So Sabriel stvoril Garth Nix modernú klasiku fantasy. S voľným pokračovaním Lirael posunul hranice vlastného sveta a predstavivosti ešte ďalej, aby presvedčil čitateľov, že patrí medzi špičku svetovej fantasy. 


Otca nepoznala a matka ju opustila. Aj napriek tomu sa snaží mladá Lirael zapadnúť do spoločenstva Clayriek, s ktorými žije v rozľahlom Ľadovci ďaleko na severe. Aby mohla byť plnohodnotným členom, musí už len získať Zrak - vrodenú schopnosť všetkých Clayriek zrieť budúcnosť. No Lirael koluje v žilách iná krv, a preto spočíva osud Starého kráľovstva v jej rukách. Nebezpečný nekromant totiž plánuje oslobodiť mocného nepriateľa, ktorý sa vzpiera kráľovskej rodine, zahmlieva Zrak Clayriek a hrozí deštrukciou všetkých väzieb medzi Životom a Smrťou. Lirael a princ Sameth musia odhaliť svoje pravé dedičstvo a postaviť sa pradávnej sile, ktorá ohrozuje nielen Staré kráľovstvo. 


"Podstatou Smrti je brať, no podstatou Života je dávať." 

Už v Sabriel Garth Nix predviedol svoju neuveriteľnú predstavivosť, fantáziu a dokonale premyslený príbeh do najmenších detailov. Starodávna mágia, ktorá vládne v Starom kráľovstve, rôzne bytosti, ktorých účely boli rôzne - či už pomôcť hlavným hrdinom, alebo práveže naopak, vyrobiť im veľa problémov. V Sabriel sme sa zoznámili so svetom, a hlavne s Abhorsenkyňou - a jej povinnosťami, čím nám viac priblížila Život - a mágiu, a takisto ale aj Smrť - a jej nástrahy a stvorenia. 
V Lirael sa zoznamuje s Clayrkami - ktoré zrú budúcnosť. Ale Lirael je iná. Taká čierna ovca, nezapadá medzi Clayrky - nemá zrak, nedokáže zrieť budúcnosť. Nikdy sa necítila, akoby niekam patrila - aj keď, veľmi, veľmi chce práve medzi Clayrky zapadnúť. A tak v prvej časti pozorujeme ako sa Lirael snaží nájsť svoje miesto vo svete, v Starom kráľovstve, ktoré čakajú v budúcnosti veľmi zlé časy. 
Zároveň, druhou dejovou líniou sledujeme Sama, princa, syna Sabriel a Brúsika, ktorý sa vracia späť do Starého kráľovstva a musí prijať dedičstvo od Sabriel - aj keď sa na to veľmi necíti. Ale je rozhodnutý zachrániť svojho priateľa Nicka a tak sa vydáva na cestu. 

"Keď idú mŕtvi, hľadaj toky vodné,
pred nimi mŕtvi cúvnu v noci, vo dne. 
Ak prúd či šíre jazero je blízko, 
tam pred mŕtvymi nájdeš útočisko. 
Ak vody niet, chci ohňa praskanie.
Nechránia ťa? Tvoj koniec nastane." 


S Lirael sa zoznamujeme už v jej štrnástych rokoch, kedy si začína uvedomovať, že je iná a praje si skoncovať so životom. Ale, dostáva nádej robiť niečo čo ju bude baviť, aby nemyslela na svoje problémy. Popravde, obdivovala som ju. Nikdy v živote nemala pocit, akoby niekam patrila - matka ju opustila keď bola malá, otca nepoznala, nepatrila ani ku Clayrkám- ale aj napriek tomu dokázala byť silná - a dospieť v silnú a múdru mladú ženu. Dosť jej v tom pomáhala Naničhodná sučka, ktorá si získala moje sympatie viac ako Mačiak, jej vtipné komentáre dokázali dodať knihe určitý šmrnc, ktorý by normálne knihe chýbal, nebyť jej. 
K Samovi som si teda dlho budovala nejaký vzťah. Najskôr mi bolo jedno, čo s ním bude, potom ani nie, ale potom zasa áno...Ale nakoniec mi aj na ňom začalo záležať a tiež som mala pocit, akoby som mu rozumela. Veď predsa len, ležalo na jeho ramenách veľa, kto by sa pod takými pocitmi a povinnosťami nesprával, tak ako on? 



"Päť Veľkých Výsad ten kraj tmelí, chráni,
dovedna prepojené sú dlaň v dlani.
Jednu má rod, čo s korunou vládne,
druhú tí, čo smrť vedia držať na dne,
tretia a piata kameň, maltu kladia
a štvrtá vidí budúcne dni v ľade." 

V Sabriel sme sa zoznámili so svetom, čiže tentokrát Garth Nix mohol vynechať niektoré opisy a o to pridal viac akcie- a nikdy sme sa teda nenudili. Stále sa niečo dialo. Nenechal nás ani na chvíľu vydýchnuť. Či už to boli Liraeline dobrodružstvá, alebo Samovo vyrovnávanie sa svojím poslaním - a snahou zachrániť kamaráta, stále sa niečo dialo. Nestalo sa, aby ma príbeh čo i len na chvíľu nudil, a v tomto ohľade bola Lirael oveľa lepšia ako Sabriel. 
V Lirael sme sa zoznámili s novými postavami, a hoci možno chýbala nejaká veľká akcia na koniec, vôbec to nevadilo - verím, že toho sa presne dočkáme v pokračovaní - a Garth Nix spravil dobre, že to spravil tak ako spravil - tým pádom, nič nebolo- a ani nebude (snáď) uponáhlané a všetko príde v správnom čase a dobre prepracované, že nás to zasa vtiahne do Starého kráľovstva a zasa raz budeme prežívať osudy postáv žijúcich v ňom. 



Za recenzný výtlačok ďakujem veľmi pekne vydavateľstvu Slovart. 
Knihu si môžete kúpiť napr. TU


1 Komentáre

  1. Ja sa stále nemôžem dokopať ku koncu... Ja nechcem aby to skončilo :'(((

    OdpovedaťOdstrániť