Cassandra Clare ~ Mechanický anjel


Názov: Mechanický anjel
Autorka: Cassandra Clare
Séria: Pekelné stroje #1
Žáner: Dystiopia
Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán: 400
Hodnotenie na GR: 4,33*/443 765 hlasov

Anotácia : Šestnásťročná Tessa Grayová sa vydáva na dlhú zaoceánsku plavbu, aby vo viktoriánskom Anglicku našla brata. V Londýne plnom upírov, bosorákov a iných nadprirodzených bytostí, ju čaká doslova hrôza. Útočisko nájde u Tieňolovcov, ktorí jej prisľúbia pomoc, ak im na oplátku poskytne svoje tajomné schopnosti. Tessu očaria najmä dvaja najlepší priatelia: Jem, za ktorého peknou tvárou sa skrýva temné tajomstvo, a modrooký Will, ktorý od seba všetkých odháňa štipľavými komentármi a nevyspytateľnými náladami. Tessa pochopí, že si bude musieť vybrať, či zachráni brata, alebo pomôže novým priateľom zachrániť svet a že láska je to najnebezpečnejšie kúzlo zo všetkých.


Tak od tejto knihy som čakala dosť veľa, kedže genialita Cassandry je pravdepodobne všetkým známa a ešte k tomu 19. storočie? Londýn? Tieňolovci? Predkovia našich obľúbených postáv z TMI ?Túto knihu som proste musela prečítať.Myslím si že atmosféru Londýna vystihla perfektne,aj detaily ako: oblečenie, správanie vtedajších dám a pánov. Jediná vec ktorá ma trochu odrádzala bol ľúbostný trojuholník...Vôbec nie je ako to pravdepodobne čakáte: dvaja chlapci ktorý sa nemajú príliš v láske, ona sa nevie rozhodnúť a raz s jedným potom s druhým a dokola ...Nie. Hlavu si budete lámať nad inými vecami (Kto je Magister? ...Kto ? Pripadne čo je Tessa? Čo je s Jemom ? A prečo Will každého od seba odháňa? ).

"Jeden aby bol opatrný s knihami," povedala Tessa,
 "a tým, čo je v nich. Slová majú schopnosť zmeniť nás." 

POSTAVY: (keď ste čítali TMI všímajte si priezviská :)

Tessa Gray : Dievča ktoré žije vo svojich knihách doma v New Yorku, ale zrazu musí sama prísť do Londýna a nájsť svojho brata. Neskôr začína žiť vo svete Tieňolovcov ako vystrihnutým z nejakej knihy. Dokáže byť silnou hrdinkou? Tessu mám veľmi rada.Zaradila by som ju do skupiny tých lepších hlavných postáv.

Jem Carstairs: Zlatý chlapec s ťažkým životom ...Každý ho má rád, milý, pozorný ...proste dobrý chlapec. Parabatai Willa.
Will Herondale: Tak...názov blogu je jeho výrok a myslím že to hovorí za všetko! Kedže ja už mám celú túto sériu za sebou musím sa priznať že mám radšej Willa ako Jacea (please don´t kill me!)

Často ich ľudia porovnávajú,ale neskôr určité zistíte že rovnaký nie sú.Will je arogantný,vtipný,svojhlavý,niekdy až prehnane odvážny,tajomný,nevyspytateľný a pritom neuveriteľne krásny. Ale aj on má svoju zlú stránku.Každého od seba odháňa (okrem Jema,ich vzťah je asi najsilnejší„bratský“ vzťah aký tu už dlho nebol) a občas vie byť riadne hnusný a to vážne na všetkých.(ach ten koniec...) Prečo je taký ale nikto nevie,dokonca ani Jem. 
Okrem týchto hlavných postáv sú tu ale aj ďalšie zaujímave postavy ako manželia Branwelovci : Charlotte(zaslobodna Fairchild !! )Hlavná Londýnskeho inštitútu a jej manžel Henry : technický typ ktorý je stále mimo :D. Jessamine Lovelace ktorá chce byť čo najďalej od tieňolovcov. Gabriel Lightwood úhlavný nepriateľ Willa, Sophie Collins – slúžka s jazvou cez tvár a najlepšie na koniec Magnus Bane.




Jem: "Pamätáš si, keď si sa ma snažil presvedčiť, 
aby som nakŕmil divé kačky kačacím koláčom,
 aby si zistil, či môžeš vytvoriť 
druh kanibalských kačíc?"

"Zjedli ho," spomenul si Will. 
"Krvožiaduce malé monštrá. Nikdy never kačici." 

Túto knihu určite odporúčam aj ľudom ktorý sériu Nástroje smrtelníkov nečítali,ale zároveň odporúčam prečítať obidve.Veď nie je úžasné prežívať dobrodružstvá so svojimi obľúbenými postavami aj v budúcnosti(alebo minulosti) pripadne spoznať ich pra-pra-pra-pra-pra rodičov ? Každopádne knihu hodnotím na 4,5 hviezdičky. 


4 Komentáre

  1. TMI se mi líbilo, především poslední Město ze skla a řekla jsem si, že si ani tuto sérii nenechám ujít. navíc mě naprosto dostala ty krásné obálky knih, opravdu skvost mezi obálkami.

    jinak jsem tedy zvědavá, na čí stranu se přikloním :D ale věřím, že Cassandra mě snad nezklame :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nádherné sú :) Či už slovenské alebo originálne :) Počula som že niektorým ľudom sa táto séria nepáči,čo nemôžem pochopiť ale čo už ... 100 ľudí 100 chutí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nesuhlasim Jace je lepší ako Will :D ale recenzia je super, čakam kym napišete recenzie na Mortal Instruments

    OdpovedaťOdstrániť
  4. :D Neviem neviem :D :D ale na Mortal bude najbližšie na predposledný diel.Už mám rozpísanú ale...

    OdpovedaťOdstrániť